Düz Dünya’da Gök Kubbenin Yüksekliği ve Kubbenin Tarifi. Güneş, Ay, Yıldız Ve Gezegenlerin Konumları, Yükseklik ve Yörünge Şekilleri, Dünya’nın Çapı Ve Çevresi
Gök kubbe:
Hakkında fazla bir bilgi yok aslında, akademik açıdan uzaya gidildiği düşünüldüğünden dolayı araştırılması pek mümkün değil. Hâlbuki bütün veriler uzaya çıkılmadığını gösteriyor; Van Allen kuşakları ve Ay’a gidilmesi ile ilgili yalanlar, Nasa’nın CGI gezegen resimleri gibi sorgulayan bir insanı ikna edebilecek deliller var. Fakat bir bilim insanının bu konuda çalışma yapması şu an için imkansız görünüyor.
Düz Dünya hakkında çalışma yapan mühendislerin elde ettikleri verilere göre güneş, ay, yıldız ve gezegenler kubbenin üzerinde. Kubbe zeminden itibaren bilinmeyen bir yükseklikte olmakla beraber yaklaşık 320 km civarında başladığı tahmin ediliyor.
Bunlara ek olarak, çok katmandan oluşan kubbe yapısı da pek çok kişi tarafından uygun görülüyor. Eğer düz dünyanın dış çapını tam bilseydik kubbenin bu çapa göre nasıl bir mercek etkisi yaptığını ve gök cisimlerinin gerçek büyüklük ve yüksekliklerini daha doğru bulabilecektik. Örneğin yapılan ölçümlerde güneşin görüntüsü 6000 km civarındayken gerçek görüntüsü 10000 km civarında olabilir.
Şekil 3 Şekil 4
Düz Dünya’da en az üç şartın yerine gelmesi için kubbenin olması gerekiyor.
- Gök kubbe gökyüzündeki Güneş, Ay, yıldız ve gezegenlerin ışığını iç bükey mercek gibi kırarak yer yüzüne iletir. Bu şekilde insanlar gölgelerin uzunluklarından küre üzerinde olduğumuzu da çıkarabilirler. Gelen ışık kırılmaları sanki küre üzerindeymişiz gibi kırılırlar ve bunu kubbe sağlar.
- Gök kubbenin olması gerekliliğinin ikincisi aralık ayında güney kutbunun tamamen aydınlanması durumunun başka şekilde olamayacak olmasıdır.
- Güneş doğar, öğlen dik konuma gelir ve batar. Bu sürede uygun şekilde bakarsak boyutları neredeyse hiç değişmez. Bu olay güneşin kendisini değil görüntüsünü kubbeden kırılarak görmemizle oluşur.
Güneş, Ay, Yıldız Ve Gezegenlerin Yapısı:
Düz Dünya’da Güneş, Ay, yıldız ve gezegenlerin yapısı, ışığının kaynağı ve uzaklığı gibi konular tam bilinmemektedir. Bunları ancak hareketlerine, enerji sistemlerine ve şekillerine bakıp anlamaya çalışırız.
Şekil 5
Güneş gökyüzünde yaklaşık 6680 km ile 6461 km arasında yükselip alçalır. Yengeç-ekvator-oğlak-ekvator-yengeç döngüsünü havada sekiz şekli oluşturarak bir yılda tamamlar. Sekiz şeklinin adı analemmadır. Bir yılda farklı günlerde hep aynı saatte güneşin fotoğrafının çekilmesi ile elde edilir.
Ay gökyüzünde yaklaşık 6776 km ile 5967 km arasında yükselip alçalır. Yengeç-ekvator-oğlak-ekvator-yengeç döngüsünü havada elipse yakın bir şekil çizerek bir ayda tamamlar. Ayın analemması için bir ay boyunca her gün 51 dakika gecikerek fotoğraf çekilir.
Şekil 6
Güneş, Ay, yıldız ve gezegenlerin yapısı yüksek ihtimalle kristal yapıda olarak süper iletken sıvı ortamda (muhtemelen sıvı helyum) elektromanyetik enerji ile çalışan bir sistemin parçalarılar.
Yukarıdaki resimdeki ölçüler bizim paralel-meridyen arası uzaklıklara göre hesapladığımız ölçülerdir. Bir başka hesaba göre düz Dünya’nın güney kutbu öncesi dış çevresi 62737 km, yengeç dönencesi 23977 km, ekvator 40009 km oğlak dönencesi 56042 km, Güneş’in çapı 64 km, ayın çapı 57,9 km değerleri şu an için düz dünya hesaplamalarında kullanılan değerleridir.
Şekil 7 Şekil 8
Gökyüzünün yıldızların düz Dünya üzerinde dönüş süresi 23 saat 56 dakikadır. Güneş yaklaşık 24 saate çok yakın bir sürede, ay 24 saat 50 dakikada dünya üzerinde bir tur atarlar.
Şekil 9 Şekil 10
Bir düz dünya yılı:
Güneş ve Ay Dünya üzerinde ve çevresinde her yıl spiral çizerek hareket etmekteler. Güneş yolculuğuna Oğlak dönencesinden Kış mevsiminin yaşandığı dönemde başlar ki bu Güneş’in en hızlı olduğu ve yolunun en uzun olduğu çemberdir. İlerleyen 3 Ay’da Güneş her gün azar azar hızını azaltarak ve yolunu kısaltarak hareketine devam eder. Bu durum İlkbahar ekinoksunun yaşandığı döneme kadar sürer. Bu dönemde Güneş Oğlak Dönencesinden Ekvatora spiral çizerek yolculuğunu tamamlamış olur.
Daha sonraki 3 ayda Güneş yine mesafesini ve hızını azaltarak hareket eder. Bu Yaz mevsiminin başladığı döneme kadar devam eder. Bu dönemde Güneş Ekvatordan en kısa olan ve en yavaş hareket ettiği yengeç dönencesine olan yolculuğunu spiral çizerek tamamlamış olur. Güneş bir kere bu en içteki çember olan yengeç dönencesine vardığında zıt özelliklere sahip yani mesafesini uzatarak ve çabuklaşarak Oğlak dönencesi tarafına hareket etmeye başlar.
Sonraki 3 Ay’da yavaşça hızını ve kat ettiği mesafeyi arttırarak Sonbahar ekinoksunun yaşandığı döneme kadar hareketini gerçekleştirmiş olur. Bu Güneş’in Yengeç dönencesinden Ekvatora kadar olan yolculuğunu tamamlaması anlamına gelir.
Sonraki 3 ayda Güneş hızını ve kat ettiği mesafeyi arttırmaya devam eder ve bu Kış mevsimine kadar sürer. Bu yolculuk tamamlandığında Güneş Ekvatordan hızının ve kat ettiği mesafenin en fazla olduğu Oğlak dönencesine yolculuğunu tamamlamış olur. Bundan sonra Güneş’in yıllık yolculuğu tekrar başlar.
Şekil 11
Gece-gündüz sürelerinin uzaması-kısalması durumu:
Küre dünyanın yörüngesindeki 23° eksen eğikliği gece-gündüz sürelerinin oranını belirler. Küre dünyanın yörüngesindeki hızı bu uzun- normal- kısa geceli ve gündüzlü günlerin ne kadar süreceğini belirler.
Düz Dünya’da gece-gündüz sürelerinin oranını güneşin spiral yörüngesindeki yüksekliğine ve dönenceler arasındaki yerine bağlıdır.
Düz Dünya’daki güneşin hızı bu uzun-normal-kısa geceli ve gündüzlü günlerin ne kadar süreceğini belirler. 21 haziranda Güneş yavaşlar, 21 aralıkta hızlanır, 23 eylül ve 21 martta ortalama hızında döner.
Şekil 12
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder